Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek .köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az 5-ös feladatcsoportnál `sqrt(frac{p}{q})=sqrt(frac{m^2}{n^2})` átalakítás megvalósíthatónak tűnik, csak fel kell ismerni, hogy
a törtek számlálói és nevezői is négyzetszámok.
Valahogy így: 5/a esetén: `sqrt(frac{16}{81})=sqrt(frac{4^2}{9^2})=frac{4}{9}`.
vagy 5/f esetén `sqrt(frac{400}{289})=sqrt(frac{20^2}{17^2})=frac{20}{17}`.

A 6-os feladatcsoport esetén nem okozhat gondot a gyök alatti vegyes tört átalakítása.
Képletszerűen erre kell gondolni: `sqrt(r+frac{s}{q})=sqrt(frac{r*q+s}{q})=sqrt(frac{p}{q})`, ahol `r,s,q in NN`.
Aztán meg kell próbálni az 5-ös feladatcsoportnál alkalmazott módszerrel megoldani a feladatocskát.
Valahogy így a 6/a/1 esetén:
`sqrt(1 frac{24}{25})=sqrt(frac{25+24}{25})=sqrt(frac{49}{25})=sqrt(frac{7^2}{5^2})=frac{7}{5}`.
Valahogy így: 6/a/4 esetén:
`sqrt(4 frac{21}{25})=sqrt(frac{4*25+21}{25})=sqrt(frac{121}{25})=sqrt(frac{11^2}{5^2})=frac{11}{5}`.

És valahogy így: 6/a/5 esetén:
`sqrt(2-frac{1}{25})=sqrt(frac{2*25-1}{25})=sqrt(frac{49}{25})=sqrt(frac{7^2}{5^2})=frac{7}{5}`.

Módosítva: 4 éve
1