Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 2 feladat. Nem érzem Segítség sav-bazis állandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
380
Szia!
Nem értek 2 feladatot. Csatolva kuldom
Elore us köszönőnk a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Melyik kettőt nem érted? mert itt 5 feladat van.
0

29,

Akkor úgy, mint az előzőknél.

c = 0,445

x = 0,01

`alpha` = `x/c` = `0.01/0.445` = 0,02247

`K_s` = `x^2/(c-x)` = `0.01^2/(0.445-0.01)` = `2.3*10^(-4)`


40,

`K_(HCN)` = `6.17*10^(-10)`

pH = 5 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)` = x

c = ?

K = `x^2/(c-x)`

`6.17*10^(-10)=(10^(-5))^2/(c-10^(-5))`

c = 0,162 `(mol)/(dm^3)`

Ha c `gtgt` x, akkor lehet egyszerűsíteni a képletet:

K = `x^2/c`-re.

c = `x^2/K` = `(10^(-5))^2/(6.17*10^(-10)` = 0,162 `(mol)/(dm^3)`

Az eltérés az eltérő `pK_s` (`K_s`) érték miatt lehet, én ezt találtam: `pK_s (HCN)` = -9.21; ezzel számoltam.
0