Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Kémiai számítás. Nagyon fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Kémia
537
A feladatról csatolók egy képet. Köszönöm a segítséget előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS KÉMIA sav és bázis állandó
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_6H_5-NH_2` + `H_2O` `leftrightarrow` `C_6H_5-NH_3^+` + `OH^-`

Ezeknél a feladatoknál érdemes egy táblázatot rajzolnod

Kiindulási: `10^(-3)`

Átalakult: `10^(-3)*13.2/100` = `1.32*10^(-4)`; ugyanennyi keletkezik a jobb oldali anyagokból is.

Egyensúlyban lesz benzilaminból `10^(-3)-1.32*10^(-4)` = `8.68*10^(-4)` mol.

`K_b` = `([C_6H_5-NH_3^+]*[OH^-])/([C_6H_5-NH_2])` = `(1.32*10^(-4))^2/(8.68*10^(-4))` = `2*10^(-5)`


17,

c = 0,01

`alpha` = 0,19

x = `c*alpha` = `0.01*0.19` = 0,0019 `(mol)/(dm^3)`

K = `([NO_2^-]*[H^+])/([HNO_2])` = `x^2/(c-x)` = `0.0019^2/(0.01-0.0019)` = `4,46*10^(-4)`

Az ábra segít.
0