Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi, Teljes Indukcióval

Főoldal » Középiskola » Matematika
918
Teljes indukcióval kéne bizonyítanom, hogy a:
30 osztója n5-n nek és

8 osztója 3^(2n) +7 nek

Előre is köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pontosítanád kicsit?
A 30-as osztásnál az 5 kitevő? (n*5-n vagy n5-n)

A 8-as osztásnál azt hiszem tudok segíteni:
32n+7 alak esetén a 8-cal való oszthatóságot könnyű bizonyítani:
A teljes indukció miatt először az 1-es számot kell betenni az n helyére:
32*1+7=9+7=16 amiről biztosan tudjuk, hogy osztható 8-cal.
A teljes indukció második lépése szerint vizsgáljuk meg mi történik,ha n helyett n+1-et használunk:
32*(n+1)+7 felbontva a zárójelet: 32n+2+7 adódik.
A kitevőben végzett összeadás a hatványok szorzásának eredménye, vagyis:
32n*32+7=32n*9+7
azt tudjuk, hogy az indukciós feltevés miatt 32n+7 osztható 8-cal, ebből viszont következik, hogy a 32n 8-cal osztva 1-et ad maradékul, azaz felírható olyan k+1 alakban, ahol a k biztos osztható 8-cal. Írjuk be a fenti kifejezésbe a k+1-et 32n helyére: (k+1)*9+7 / felbontva a zárójelet:
9k+9+7 jön ki. Összevonás után 9k+16, mivel a k-ról már tudtuk , hogy 8-cal osztható így a 9k is az lesz. a 16 pedig szintén osztható 8-cal
Módosítva: 8 éve
1