Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
820
Az y=3+2ex−3x görbe mely pontjában húzott érintő párhuzamos a 3x−y=5 egyenessel?
A pont x-koordinátáját add csak meg alább válaszként.
Előre is köszönöm a választ:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`d/(dx)(3+2*e^x-3x)` = `2*e^x-3`

Egyenes:

3x-y=5 `rightarrow` y = 3x-5

Az egyenes egyenlete: y = 3x + b



y = `f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)`

`f'(x_0)` = 3

`2*e^x-3` = 3

`2*e^x=6`

`e^x` = 3

x = `ln3` `approx` 1,0986
0