Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom szepen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez a feladatcsoport lényegében a gyök alatti kifejezés alól történő kiemelést gyakoroltatja.
El kell végezni a törtek számlálóiban és nevezőiben a törzstényezős felbontást. A páros kitevőjű
hatványokból lehet gyököt vonni a szokott módon. A páratlan kitevő esetén m=2k+1 felbontásra
kell gondolni, amely mögött egy páros és 1 kitevőjű hatvány áll. Mind a számlálóban és mind
a nevezőben egy szorzatcsoport keletkezik és páros kitevőjű hatványok kikerülnek a gyök elé,
míg többiek a gyök alatt maradnak.

b/2 esetén `sqrt(frac{50}{72})=sqrt(frac{2*5^2}{2^3*3^2})=sqrt(frac{5^2}{2^2*3^2})=frac{5}{2*3}=frac{5}{6}`.
b/6 esetén `sqrt(frac{320}{405})=sqrt(frac{2^6*5}{3^4*5})=sqrt(frac{2^6}{3^4})=frac{2^3}{3^2}=frac{8}{9}`
Módosítva: 4 éve
1