Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete - derivált

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
640
Számítsd ki az y=ln(lnx) függvény görbéjéhez az (e,0) pontban húzott érintő egyenletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
P(e,0)

y' = `ln(lnx)`' = `1/(lnx)*d/(dx)(lnx)` = `1/(lnx)*1/x` = `1/(x*lnx)`

y = `f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)` = `1/(e*lne)*(x-e)+0` = `1/e*(x-e)` = `1/e*x-1`

A keresett egyenlet: y = `1/e*x-1`
1