Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai kifejezések

Főoldal » Általános iskola » Matematika
458
Sziasztok! Matekból elakadtunk a gyerekemmel. Ezt már én sem értem. Segítsetek légyszíves! Fotót mellékelem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Új szám:

Első jegy: 9-x

Második jegy: x

Értéke: 10(9-x)+x

Az új szám 9-cel nagyobb, mint az eredeti szám:

[10(9-x)+x]-9 = 10x + (9-x)

Ezt kell megoldani.

zárójelbontás:

90-10x+x-9 = 10x+9-x

összevonás:

81-9x = 9x+9 /+9x

81 = 18x+9 /-9

72 = 18x /:4

x = 4

Az eredeti szám tehát 45.

Ellenőrzés:

54-9 = 45

45 = 45
0