Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat harmadik tagja 80, a negyedik tagja - 120. Mennyi az első 10 tag összege?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
543
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`a_3` = `a_1*q^2` = 80

`a_4` = `a_1*q^3` = -120

q = `a_4/a_3` = `-120/80` = -1,5

`a_1*(-1.5)^2=80`

`a_1` = `80/(-1.5)^2` = `35.dot(5)` = `320/9`

`S_(10)` = `a_1*(q^(10)-1)/(q-1)` = `320/9*((-1.5)^(10)-1)/(-1.5-1)` `approx` -805,9
0