Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat hatodik tagja 100.a 8-ik tagja 400.Mekkora a sorozat 2-ik tagja?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
490
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`a_6` = `a_1*q^5` = 100

`a_8` = `a_1*q^7` = 400

`a_8/a_6` = `(cancel(a_1)*q^7)/(cancel(a_1)*q^5)` = `q^2` = 4

`q_1` = 2

`a_1*2^5` = 100

`a_1` = `100/2^5` = `100/32`

`q_2` = -2

`a_1` = `100/(-2)^5` = `-100/32`

q = 2 esetén`a_2` = `a_1*q` = `100/32*2` = `100/16`

q = -2 esetén `a_2` = `a_1*q` = `-100/32*(-2)` = `100/16` = 6,25

A sorozat 2. tagja 6,25.
0