Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat 3 tagja 50,5 tagja pedig 1250. Mennyi a sorozat első 7 tagjának összege?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
513
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1

`a_3` = `a_1*q^2` = 50

`a_5` = `a_1*q^4` = 1250

`a_7/a_3` = `q^2` = `1250/50` = 25

q = `root()(25)`

`q_1` = 5

`q_2` = -5

`a_1` = `a_3/q^2` = `50/25` = 2

I. ha q = 5, akkor

`S_7` = `a_1*(q^7-1)/(q-1)` = `2*(5^7-1)/(5-1)` = 39 062

II. ha q = -5, akkor

`S_7` = `a_1*(q^7-1)/(q-1)` = `2*((-5)^7-1)/(-5-1)` = 26042
0