Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
460
Az egykori 2 Ft-os Cu/Ni ötvözetből készült. Egy 2 Ft-ost (3,1422 g) salétromsavban oldottunk fel, majd az oldatot 100,00 cm3-re egészítettük ki. Ennek 2,00 cm3-éhez ecetsavat és kálium-jodidot adtunk, s nátrium-tioszulfát mérőoldattal titráltuk, a fogyás 32,23 cm3 volt. A mérőoldat koncentrációjának meghatározásához 10,00 cm3 0,0040139 M kálium-jodát oldatot titráltunk sósav és kálium-jodid hozzáadása után. A fogyás 10,46 cm3 volt. a) Mi (volt) a 2 Ftos érme tömegszázalékos összetétele? (Cu: 63,54 g/mol) b) Mi a két titrálás során lejátszódó reakciók egyenlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Cu^(2+)` + 2 `I^-` = `Cu^+` + `I_2`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`

`IO_3^-` + 5 `I^-` + 6 `H^+` = 3 `I_2` + 3 `H_2O`

10 `cm^3` oldatban van 0,040139 mmol jodát

Erre fogy ötszörannyi, azaz 0,2007 mmol jodid

10,46 `cm^3` oldatban van 0,2007 mmol jodid

32,23 `cm^3` oldatban van `32.23/10.46*0.2007` = 0,6184 mmol jodid, erre feleannyi `Cu^(2+)`-ion fogy.

`m_(Cu^(2+))` = `0.6184/2*63.54` = 19,6464 mg

Ez van 2 `cm^3`-ben.

100 `cm^3`-ben van `50*19.6464` = 982,3 mg = 0,9823 g réz

3,1422 g érme tartalmaz 0,9823 g rezet

100 g érmében van `100/3.1422*0.9823` = 31,26 g rezet.

Az érme réztartalma 31,26 tömeg%. (kevésnek tűnik, de ha nem számoltam el, akkor annyi)
1