Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
564
Egy (S2O3)2- törzsoldat koncentrációjának meghatározásához 1,05 g 98,7 %-os tisztaságú KIO3-ot mértünk be és hígítottuk 500,00 cm3-re. A törzsoldat 50,00 cm3-es részletét megsavanyítottuk és feleslegben KI-ot adtunk hozzá. A tioszulfát mérőoldat fogyása 28,31 cm3 volt. Számoljuk ki a tioszulfát törzsoldat koncentrációját!

b. Egy szilárd KI mintáról azt gyanítottuk, hogy kristályvizet tartalmaz. A minta 74,39 mgjából törzsoldatot készítettünk, majd ennek 10,00 mL-es részletével végigcsináltuk a Winkler-féle jódsokszorozó eljárás lépéseit. A titrálásnál a 0,02034 mol/L koncentrációjú nátrium-tioszulfát oldat átlagfogyása 13,22 mL volt. Mennyi kristályvizet tartalmazott a minta? Mi lesz a lejátszódó folyamatok kémiai egyenlete? K: 39,10 I:126,9

c. Klóros víz 10,00 cm3-éhez feleslegben vett KI-ot adunk, és a keletkezett jódot 15,60 cm3 0,0988 mol/ dm3 koncentrációjú Na2S2O3-oldattal titráljuk. Írja fel a titrálás egyenleteit. Határozza meg a víz klórtartalmát mol/dm3-ben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

`IO_3^-` + 5 `I^-` + 6 `H^+` = 3 `I_2` + 3 `H_2O`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`

`M_(KIO_3)` = 214 `g/(mol)`


500 `cm^3` oldatban van `1.05*0.987` = 1,036 g `KIO_3`, ami `1.036/214` = 4,84 mmol

50 `cm^3` oldatban van 0,484 mmol `IO_3^-`

Erre fogy az egyenletek alapján `3*2`=6-szorannyi, azaz `6*0.484` = 2,906 mmol tioszulfát

28,31 `cm^3` oldatban van 2,906 mmol tioszulfát

1000 `cm^3` oldatban van `2.906/28,31` = 0,103 mol tioszulfát.

A tioszulfát oldat 0,103 `(mol)/(dm^3)`-es.

b,

`I^-` + 3 `Cl_2` + 3 `H_2O` = `IO_3^-` + 6 `Cl^-` + 6 `H^+`

`IO_3^-` + 5 `I^-` + 6 `H^+` = 3 `I_2` + 3 `H_2O`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`

13.22 ml oldatban van `13.22*0.02034` = 0,269 mmol tioszulfát

Erre fogy feleannyi jód, a jódra viszont harmadannyi jodát, ami ugyanannyi jodidból keletkezik, tehát hatodannyi mol jodidból indultunk ki.

`0.269/6` = 0,0448 mmol jodid van 10 `cm^3` oldatban.

Azt jó lenne tudni, hogy mennyi törzsoldatot készítettünk.

Ha 100 `cm^3`-t, akkor

100 `cm^3` oldatban van 0,448 mmol KI, aminek a tömege `0.448*(39.1+126.9)` = 74,39 mg.

Megállapíthatjuk, hogy a KI minta nem tartalmazott kristályvizet.

c,

`Cl_2-` + 2 `I^-` = `I_2` + 2 `Cl^-`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`

15,6 `cm^3` oldatban van `15.6*0.0988` = 1,5413 mmol tioszulfát, erre feleannyi mol jód, és klór fogy.

`1.5413/2` = 0,7706 mmol klór van 10 `cm^3` oldatban.

1000 `cm^3` oldatban 77,06 mmol = 0,077 mol klór van.

A víz klórtartalma 0,077 `(mol)/(dm^3)`.

1