Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jodometria

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
527
a. 20,00 cm3 háztartási hypo-t 250,00 cm3-re hígítunk. Ha ennek 50,00 cm3-es részletéhez feleslegben jodidot adunk, a kivált jód titrálásához 36,10 cm3 0,0813 mol/dm3 koncentrációjú Na2S2O3 mérőoldat kell. Mennyi a hypo NaClO-tartalma g/cm3 egységben kifejezve? (MNaClO = 74,44 g/mol)

b. Egy ampullában 4,00 mL-nyi ismeretlen koncentrációjú Cu2+-oldat van. Az ampulla tartalmából 100,00 mL-nyi törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 10,00 mL-es részleteit Erlenmeyer-lombikokba pipettázzuk, és a megfelelő előkészítő eljárások után a képződő jódot 0,02125 M-os nátrium-tioszulfát oldattal megtitráljuk. A fogyás 9,54 mL. Mennyi a kiadott ampullában a Cu2+-oldat koncentrációja (mol/L)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

`OCl^-` + 2 `I^-` + 2 `H^+` = `I_2` + `Cl^-` + `H_2O`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`


36,1 `cm^3` 0,0813 `(mol)/(dm^3)`-es oldatban van `36*0.0813` = 2,9268 mmol tioszulfát. Ez reagál feleannyi jóddal, vagyis `2.9268/2` = 1,4634 mmol jód ugyanannyi hipoklorittal reagál.

50 `cm^3` hypoban van 1,4634 mmol `OCl^-`

250 `cm^3` hypoban van `5*1.4634` = 7,317 mmol `OCl^-`.

20 `cm^3` hypoban van 7.317 mmol `OCl^.`

1000 `cm^3` mintában van `1000/20*7.317` = 365,85 mmol `OCl^-`, ami `365.85/1000*74.44` = 27,23 g nátrium-hipoklorit.

Az hypo 27,23 `g/(dm^3)`-es.

b,

2 `Cu^(2+)` + 2 `I^-` = 2 `Cu^+` + `I_2`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`


9,54 ml tioszulfát-oldatban van `9.54*0.02125` = 0,203 mmol tioszulfát

Erre fogy az egyenletek alapján ugyanannyi, vagyis 0,203 mmol `Cu^(2+)`-ion.

10 `cm^3` oldatban van 0,203 mmol `Cu^(2+)`

100 `cm^3` oldatban van 2,03 mmol `Cu^(2+)`

4 ml oldatban van 2,03 mmol `Cu^(2+)`

1000 ml oldatban van `1000/4*2.03` = 506 mmol = 0,506 mol `Cu^(2+)`

A Cu(II)-oldat koncentrációja 0,506 `(mol)/l`.
1