Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki megoldaná ezeket a matek feladatokat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
492
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, házi, lecke
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ezeknél a feladatoknál mindig az a trükk, hogy xvalahanyadikont át kell írni valami új változóra, amivel négyzetnél nagyobb tagok nem fordulnak elő.

Az első feladatban pl 4x4-5x2+1=O.

Itt ha bevezetünk egy új változót, ami legyen mondjuk "u", aminek az értékét vegyük x2-re. Így kapunk egy egyenletet, ami 4u2-5u+1=O. Ez már egy mezei másodfokú amit képlettel meg lehet oldani, a gyökei 1/4 és 1.

Ezután visszakapjuk x értékeit, ha ezelből gyököt vonunk, így x értékei lehetnek ±(1/2) és ±1.

Ezalól egyedül az f feladat képez kivételt, ahol észre kell venni, hogy 625 az 54.
Itt mindennek a 4. gyökét kell venni 4. gyök 16=2, 4. gyök x4=x és 4. gyök 625 5

Tehát azt kapjuk, hogy x=±(5/2) (Itt egyébként létezik még egy komplex gyökpár is, de a feladat kiírás miatt ez most minket nem érdekel)
Módosítva: 4 éve
0