Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
852
Határozd meg az egyenlő szárú háromszög kerületét és területét a következő adatok ismeretében.
b= 12 dm
Ma= 4,5 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Már csak az 'a' hiányzik, azt kell kiszámolni. de ha lerajzolod, meg fogod találni a derékszögű háromszöget, amiben két adatot ismersz, a harmadikat ki tudod számolni. A derékszögű háromszög egyik befogója az alap fele, a másik befogó a magasság; az átfogó pedig a háromszög szára.

`(a/2)^2+m_a^2=b^2`

`(a/2)^2 = b^2-m_a^2` = `12^2-4.5^2` = 123,75

`a/2` = `root()(123.75)` = 11,23

a = `2*11.23` = 22.46 dm = 224,6 cm

Az elején pedig ott vannak a kerület, terület képletek, mindent tudsz hozzá, behelyettesítesz.

K = a+2b = `22.46+2*12` = 46,26 dm

T = `(a*m_a)/2` = `(22.46*4.5)/2` = 50,54 `dm^2`.
Módosítva: 4 éve
0