Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számolható ki lejtőn a csúszási súrlódási együttható?

Főoldal » Középiskola » Fizika
653
Ha tudom a lejtő azt a hajlásszögét, amikor elindul a test. Valamint tudom mennyi idő alatt ér le a lejtő aljára a test.
Hogyan számolható ki vagy ez kevés adat? Esetleg még tudni a test tömegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha nincs súrlódás és egyéb adat, akkor

a = `g*sinalpha`

a gyorsulásból sokmindent megtudunk, de arra mondjuk szükség lehet, hogy milyen magas a lejtő vagy mennyi idő alatt ér le.

s = `a/2*t^2` `rightarrow` t = `root()((2*s)/a)`.

A tömeg viszont nem kell, ha nem kell erőt, energiát számolni.
0

Igen, már én is öregszem, mire a végére értem a feladatnak, elfelejtettem, mi volt a kérdés.

Ábra, a második rajz, nemrég volt egy ilyen feladat, csak lusta vagyok most szerkesztgetni a rajzot.

A jobb oldali ábrán `F = m*a`

`m*g*sinalpha-mu*m*g*cosalpha = m*a`

`alpha` ismert, m-ek nem kellenek (lehet egyszerűsíteni), a-t nem tudod és `mu`-t.

a-t tudjuk számolni az útból-időből, ahogy fentebb írtam. akkor már `mu` is össze fog jönni.
0