Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7

Főoldal » Általános iskola » Fizika
602
Az erőmérőre akasztott fadarab 200N erővel húzza a rugót. Egy vas darab 980N erővel húzza a rugót, ha a vas vízbe merül. A kettőt összeerősítve és vízbe merítve az erőmérő 855 N erőt jelez. Mekkora a fa sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A fadarabnak, mint látjuk, a sűrűsége kisebb a víznél, hiszen kisebb erővel kell tartani a vasgolyóval együtt, mint a golyót magában. A fadarabot tehát 980-855 = 125 N erővel kell a víz alatt tartanunk, de ellentétes irányú erővel. Így a tartóerőhöz a súlyerőt hozzá kell adni;

200+125 = 375 N a felhajtóerő; ennyi súlyú vizet szorít ki.

375 N súlyú víz tömege 37,5 kg; térfogata 37.5 `dm^3`.

A fadarab súlya 200 N, tömege 20 kg.

A fadarab sűrűsége:

`rho=m/V` = `(20kg)/(37.5 dm^3)` = `0.5dot(3)` `(kg)/(dm^3)`.
1