Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
744
Tömör vagy üres az a rézgolyó, amelynek súlya 1780 N, vízbe süllyesztve pedig 1240 N a tartóerő? A réz sűrűsége 8,9 g/cm2.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A golyó súlya 1780 N, tömege tehát 178 kg. Ha tömör, akkor a térfogata:

V = `m/rho` = `178/8.9` = 20 `dm^3`. Ugyanannyi vizet szorít ki,

20 `dm^3` víz tömege 20 kg, súlya 200 N, ennyi a felhajtóerő.

A tartóerő tehát, ha tömör a golyó, akkor 1780-200 = 1580 N lenne. Mivel kisebb tartóerő szükséges, a felhajtóerő nagyobb, így a kiszorított víz térfogata is nagyobb, ebből következik, hogy a test térfogata is nagyobb, vagyis kisebb a sűrűsége, tehát nem tömör.
1