Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Racionális számok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
544
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
8a, -3/2+11/8-5/4-(-9/2)= /először a zárójelet bontjuk fel: -3/2+11/8-5/4+9/2= / azután a vegyes számot alakítjuk át: -3/2+9/8-5/4+9/2= / közös nevezőt keresünk, ami a 8 lesz. Majd közös nevezőre hozunk: -12/8+9/8-10/8+36/8= / ezután közös törtvonalra írjuk a számokat: -12+9-10+36/8= / összeadjuk a számlálóban lévő számokat: 23/8 /ez a végeredmény
8b, 15/7*42/5+5/9= /először egyszerűsítjük a szorzást keresztben: 3/1*6/1+5/9= /elvégezzük a szorzást: 18/1+5/9= /közös nevezőt keresünk, ami a 9 lesz. Majd közös nevezőre hozunk: 162/9+5/9= /közös törtvonalra írjuk a törteket: 162+5/9= /összeadjuk a számlálóban lévő számokat: 167/9 /ez a végeredmény
8c, 6/5*11/18-52/30:13/3= /először az osztásból csinálunk szorzást: 6/5*11/18-52/30*3/13= /most egyszerűsítjük a szorzásokat: 1/5*11/3-2/5*1/1= /elvégezzük a szorzásokat: 11/15-2/5= /közös nevezőt keresünk, ami a 15 lesz. Majd közös nevezőre hozunk: 11/15-6/15= /közös törtvonalra írjuk a törteket: 11-6/15= /kivonjuk a számlálóban lévő számokat: 5/15= /egyszerűsítjük a törtet: 1/3 /ez a végeredmény
8d, (9-31/6):(-14/3+38/6)= /először törtté alakítjuk az egészet és a vegyes számot: (9/1-19/6):(-14/3+38/6)= /zárójelenként közös nevezőre hozunk: (54/6-19/6):(-28/6+38/6)= /közös törtvonalra írjuk a tagokat: (54-19/6):(-28+38/6)= /elvégezzük a számlálóban lévő műveleteket: 35/6:10/6= /az osztást szorzattá alakítjuk: 35/6*6/10= /egyszerűsítjük a szorzást: 7/1*1/2= /elvégezzük a szorzást: 7/2 /ez a végeredmény
Módosítva: 8 éve
0