Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok-12.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
1375
Ottlik Géza Iskola a határon című, 379 oldalas könyvét szeretnénk elolvasni. Ha az
első napon 19 oldalt, majd minden nap az előző napinál 18 oldallal többet olvasunk,
akkor hány hét alatt sikerül kiolvasni a könyvet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`a_1` = 19

d = 18

379 = `S_n` = `(a_1+a_n)*n/2` = `(2a_1+(n-1)*d)*n/2` = `(2*19+(n-1)*18)*n/2`

`(38+(n-1)*18)*n = 2*379`

`20n+18n^2=758`

`18n^2+20n-758=0`

`n_(1,2)` = `(-20 pm root()(20^2+4*758*18))/(2*18)` = `(-20 pm 234.5)/36`

`n_1` = - nem lehet negatív

`n_2` = `(-20+234.5)/36` = 5,95

A hatodik napon végez a könyvvel.
2

Szia!
0