Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sík egyenlete koordinátageometria

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
818
Határozza meg az e: (x-4)/3=(y+1)/2=z-5 egyenesre merőleges, A(1;-5;4) pontra illeszkedő sík egyenletét!
Sajna nem igazán értem már azt se, hogy hogyan kéne nekiállnom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koordinátageometria
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először ellenőrzöd, hogy A pont rajt van-e az egyenesen, úgy hogy ha x,y,z helyére a megfelelő koordinátát beillesztve ki kéne egyenlítenie az egyenletrendszert. Jelen esetben nincs rajta A pont az e egyenesen. (-1, -2, -1-t kapsz a behelyettesítés után)

Két vektor keresztszorzata egy olyan vektort ad eredményül, ami mindkét vektorra merőleges.
Az egyik vektor egyenes irányvektora (v), ami nem más, mint a nevezőben található számok (3,2,1)

A másik vektor az e egyenes egy adott pontja, és az a pont között van.
e egyenes tetszőleges pontja: 10, 3, 7
a másik irányvektor (legyen b)
`b= 1-10=-9; -5-3=-8; 4-7=-3 =>b= (-9;-8;-3) `

A vektoriális szorzást szerintem a legegyszerűbben i,j,k egységvektorokkal és a Sarrus szabállyal tudod felírni

i j k i j
-9 -8 -3 -9 -8
3 2 1 3 2

(bal felülről jobb alulra trtó átlókat előjelhelyesen összeadod, majd a jobb felülről bal alulra tartókat előjelhelyesen kivonod)

`i*(-8)*1+j*(-3)*3+k*(-9)*2-(j*(-9)*1+i*(-3)*2+k*(-8)*3=-8i-9j-18k-+9j+6i+24k=(-2, 0, 6)`

Mivel y esetén 0 jött ki, így nem beszélhetünk síkról, csupán egyenesről, de ez egyértelmű is lesz, ha felhasználjuk a sík egyenletét, és egy ismert pontját:

Ax+By+Cz=Ax0+By0+Cz0

`-2x+6z=-2*1+6*4=-2x+6z=22=-x+3z=11`

Ha valamit el is számoltam, a megoldásom menete biztosan a leírtak alapján van.

Ajánlom, hogy keress rá a Googlen erre: Lineáris algebra példatár mérnök informatikusoknak. A Pannon egyetem tananyagfejlesztéssel kapcsolatos oldaláról letölthető, és részletesen kidolgozott feladatok vannak benne Leitold Adrienn által, valamint gyakorló feladatok, amiknek meg tudod nézni a megoldását.
Módosítva: 4 éve
1