Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mára kéne ez a házi,segítsetek már nekem kérlek! :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
Egy számtani sorozat 1,2,3. tagjának összege 18, a 3,4,5. tagjának összege 42. Melyik lesz ez a sorozat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `a_1+a_2+a_3` = `a_1+(a_1+d)+(a_1+2d)` = `3a_1+3d` =18

II. `a_3+a_4+a_5` = `(a_1+2d)+(a_1+3d)+(a_1+4d)` = `3a_1+9d` = 42

II. - I.:

`(cancel(3a_1)+9d)-(cancel(3a_1)+3d)` = 6d = 42-18 = 24

d = `24/6` = 4

I.: `3a_1+3*4` = 18

`3a_1` = `18-3*4` = 6

`a_1=6/3` = 2

A keresett sorozat: `a_1` = 2; d = 4
0