Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki elmagyarázná a megoldásait ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
957
lg(x-8)+lg(x-2)=1-lg5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kikötést teszel a logaritmus miatt. x>8
Ezután az 1 felírható így is: lg 10
Ezután logaritmus azonosságai:
log((x-8)*(x-2))=lg10/2
Ezután a 10 alapú logaritmus függvény szigorú monoton növekedő tulajdonságára hivatkozva kijelented, hogy (x-8)*(x-2)=2
Felbontod a zárójelet, majd 0-ra rendezel
ezt fogod kapni, hogy x^2-10x+14=0
Ennek a megoldása 5- 11  és 5+ 11 
Megnézed a kikötést, és látszik, hogy az 5- 11  kisebb mint 8, tehát az egyenlet megoldása csak az 5+ 11  lehet. Ha valamit nem értesz akkor kérdezz
0