Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
Logaritmikus egyenlet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x in RR`, x `gt` 2

lg(x-2) + lg(x+3) = lg24

(x-2)(x+3) = 24

`x^2-2x+3x-6=24`

`x^2+x-30=0`

(x+6)(x-5)=0

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = -6 a kezdeti feltételnek nem felel meg

`x_2` = 5

Ellenőrzés!

f,

Felt: `x in RR`, `x gt 1/3`

`log_5(3x-1)-log_5 (x+2) = 1`

`log_5(3x-1)/(x+2)=log_5 5`

`(3x-1)/(x+2) = 5`

3x-1 = 5(x+2)

3x-1 = 5x+10

2x = -11

x = `-11/2` nem felel meg a kezdeti feltételnek.

Nincs megoldása az egyenletnek.

g,

`x in RR`, x `gt` -1

`log_3 (2x+10) = 2*log_3 (x+1)`

`log_3 (2x+10) = log_3 (x+1)^2`

2x+10 = `(x+1)^2`

`x^2+cancel(2x)+1=cancel(2x)+10`

`x^2=9`

`x_1` = -3 nem felel meg a kezdeti feltételnek

`x_2` = 3

Ellenőrzés!
1