Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
492
1. A NaOH mérőoldat pontos koncentrációját úgy határozzuk meg, hogy pontosan ismert tömegű kristályos oxálsavból 100 cm3 oldatot készítünk. Ebből az oldatból 10 cm3-t titrálunk meg a mérőoldattal. Ha a bemért (COOH)2.2H2O tömege 0.654 gramm, és a kapott fogyás 10.19 cm3 volt, akkor mennyi az oldat pontos koncentrációja?
2. Hány cm3 1.00 mol/dm3 koncentrációjú oldatot kell 22 cm3 1.00 mol/dm3 koncentrációjú hangyasav-oldathoz mérni, hogy a mérőlombikban 100.0 cm3-re kiegészített oldat pH-ja 4.00 legyen? A hangyasav savi állandója 1.77*10-4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

`M_((COOH)_2*2H_2O)` = 126 `g/(mol)`

`(COOH)_2` + 2 `NaOH` = `(COONa)_2` + 2 `H_2O`

0,654 g kristályos oxálsav az `0.654/126` = `5.2*10^(-3)` mol, ez van 100 `cm^3` oldatban

10 `cm^3` oldatban van `5.2*10^(-4)` mol oxálsav. Erre fogy kétszerannyi, azaz 0,00104 mol NaOH

10,19 `cm^3` oldatban van 0,00104 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/10.19*0,00104`= 0,102 mol NaOH.

Az NaOH-oldat koncentrációja 0,102 `(mol)/(dm^3)`.

2,

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")`

Ezzel a képlettel számoljuk a pufferelegyek pH-ját (vagyis a `H^+` koncentrációt, abból a pH-t).

22 `cm^3` hangyasav-oldatban van `22/1000*1` = 0,022 mol hangyasav

x `cm^3` oldatban van `x/1000*1` = 0,001x mol nátrium-formiát.

A koncentrációk aránya ugyanannyi, mint a mólok aránya.

22+x `cm^3` oldatban lesz 0,022 mol hangyasav és 0,001x mol formiát.

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-4)`

`10^(-4)` = `1.77*10^(-4)*0.022/(0.001x)`

x = `1.77*0.022*1000` = 38,94 `cm^3` szükséges a nátrium-formiát-oldatból.
0