Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1825
Egy számtani sorozat negyedik tagja 4, tizenhatodik tagja -2. Számítsa ki a sorozat első 120 tagjának az összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_4` = 4 = `a_1+3d`

`a_(16)` = `a_1+15d` = -2

`a_(16)-a_4` = `(cancel(a_1)+15d)-(cancel(a_1)+3d)` = 15d-3d = 12d = -2-4 = -6

d = `(-6)/12` = `-1/2`

`a_1+(3*(-1/2))` = 4

`a_1-3/2=4`

`a_1` = `11/2`

`S_(120)` = `(a_1+a_(120))*120/2` = `(2*a_1+119*d)*120/2` = `(2*4+(119*(-1/2))*60` = -1545
0