Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi. S.O.S. holnapra!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1461
1. Nyomásmérővel ellátott autóspumpában 500cm3 levegő van. Pumpáláskor a szelep 180kPa nyomásnál nyit. Mekkora ebben az esetben a pumpában lévő levegő tèrfogata?
(A hőmèrsèklet legyen állandó, a kezdeti nyomás 100kPa.)

2. A fèlig megtöltött műanyag palack a hűtőszekrènyben behorpad. A jelensèg magyarázata, hogy a palackban lèvő levegő lehűl, a nyomás csökken. Mivel a palack nem szilárd anyagból kèszült, ezèrt a külső, nagyobb nyomás pehorpasztja. A 20°C-os raktárban 25l-es műanyagból kèszült palackokat tároltak. Tèlen, szállításkor azt tapasztalták, hogy behorpadtak, ès tèrfogatuk 10%-al csökkent. Mekkora volt a hőmérséklet szállítás közben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`p_1*V_1` = `p_2*V_2`

`V_2` = `(p_1*V_1)/p_2` = `(100*500)/180` = `277.dot(7)` `cm^3`.

Ha a 180 kPa nem a túlnyomás, hanem a valódi nyomás.

2,

`V_1/T_1` = `V_2/T_2`

`V_2` = `0.9*V_1`

`T_1` = 20 °C = 293 K

`T_2` = `(V_2*T_1)/V_1` = `(0.9*cancel(V_1)*T_1)/cancel(V_1)` = `0.9*T_1` = `0.9*293` = 263,7 K = -9,3 °C.
0