Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1372
(1) Ha egy téglalap oldalait 2 egységgel növeljük akkor területe 68 egységgel lesz nagyobb. Ha viszont egyik oldalát 1 egységgel növeljük, a másikat pedig ugyanennyivel csökkentjük akkor a keletkezett téglalap területe 9 egységgel lesz kisebb az eredeti téglalap területénél. Mekkora az eredeti téglalap?

(2) Egy osztály buszos kirándulást szervez. Ha az osztályból 5 tanuló nem megy el, akkor a busz költség fejenként 3500 Ft, ha viszont csak 2 ember nem megy el, akkor minden résztvevőnek 3000 Ft-ot kell fizetnie.
a) Mennyi a busz összköltsége?
b) Mennyi lenne a busz költsége fejenként, ha
mindenki elmenne az osztályból
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.

I. (a+2)(b+2) = 68+ab

II. (a+1)(b-1) = ab-9

I. `cancel(ab)+2b+2a+4 = cancel(ab)+68`

II. `cancel(ab)+b-a-1=cancel(ab)-9`

I.2a+2b+4 = 68

II. b-a-1 = -9 /*2

II. 2b-2a-2 = -18

I. + II. :

4b+2 = 50

4b = 48

b = 12

II.: b-a-1 = -9

12-a-1 = -9

a = 20

2,

x az osztálylétszám.

I. `(x-5)*3500 = y`

II. `(x-2)*3000 = y`

`(x-5)*3500 = (x-2)*3000`

3500x-17500=3000x-6000

500x = 11500

x = `11500/500` = 23 az osztálylétszám

`(x-5)*3500` = 63000 Ft a busz költsége.

b, `63000/23` `approx` 2740 Ft lenne fejenként, ha mindenki menne.
0