Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Egy számtani sorozat második tagja 5, tizenharmadik tagja 18. Határozza meg a sorozat első elemét és a differencia értékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

I.`a_2` = `a_1+d` = 5

II. `a_(13)` = `a_1+12d` = 18

II. - I.: `(cancel(a_1)+12d)-(cancel(a_1)+d)` = 12d-d = 11d = 13

d = `13/11`

I. `a_1+13/11=5`

`a_1` = `55/11-13/11` = `42/11`
0