Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háziellenőrzés

Főoldal » Középiskola » Kémia
642
Sziasztok!
Erre a feladatra szeretnék megoldást kapni, ellenőrzés céljából.

1. a) Mekkora térfogatú 20 °C-os, 3,12 g/cm3 sűrűségű cseppfolyós brómban van ugyanannyi
molekula, mint amennyi molekula 1,00 cm3 desztillált vízben van? (A desztillált víz
3 sűrűsége 20 °C-on 0,997 g/cm .)
b) Mekkora térfogatú 25,0 °C-os, standardnyomású oxigéngázban van ugyanannyi molekula, mint amennyi molekula 500 cm3 25,0 °C-os, standardnyomású hidrogéngázban van?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat, avogadró, Sűrűség
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

a,

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

1 `cm^3` víz tömege `m_v=rho_*V_v` = `0.997*1` = 0,997 g.

0,997 g víz az `0.997/18` = 0,0554 mol

0,0554 mol bróm tömege `0.0554*160` = 8,862 g; ennek a térfogata pedig `V_(Br_2)=m_(Br_2)/rho_(Br_2)` = `8.862/3.12` = 2,84 `cm^3`.

b,

Avogadro már kb. 200 évvel ezelőtt rájött, hogy gázok esetében azonos térfogatban, azonos körülmények között (hőmérsékleten és nyomáson) ugyanannyi molekula van, függetlenül az anyagi minőségtől.

500 `cm^3` lesz a jó válasz.
0