Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Egy számtani sorozatban a negyedik tag 7, az ötödik tag -5, akkor mennyi az első tag? Ezt hogyan kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_4` = `a_1+3d` = 7

`a_5` = `a_1+4d` = -5

`a_5-a_4` = `(cancel(a_1)+4d)-(cancel(a_1)+3d)` = 4d-3d = d = 7-(-5) = 12

`a_1+3d` = `a_1+(3*(-12))` = 7

`a_1-36 = 7`

`a_1` = 7+36 = 43
0