Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2009 MÁJUS MATEK É. 17.FEL.

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Sziasztok. Ebben kérném a magyarázatoz. Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a, Az eltolás azt jelenti, hogy a függvény minden pontjának kordinátájához azt az értéket kell hozzáadni.

Az alap függvény értéke ugye (1/2)x2, aminek mondjuk x=2-ben az értéke, y=2 lesz.
Na most ezt eltoljuk x irányban 2-vel, és y irányba -4,5-el, tehát azt szeretnénk, ha a függvény x=4 helyen y=-2,5öt venne fel.
Ezt még akárhány pontra el lehetne játszani, pl x=3ra az alap y érték 4,5, de eltolás után x=5 és y=O.

A függvények meg kell találni az "általános" képletét az eltolás után, ez y=(1/2)(x-2)2-4,5

Ezt általánosságban úgy tudod megkapni, hogy y-vy komponens= f(x-vx komponens), de a függvény megadásakor ezt át kell rendezni úgy, hogy a bal oldalon csak y álljon!

b, zérushelyeket úgy tudjuk megkapni ugye, hogy az a kérdés y=O milyen x értékeke esetén következik be, úgyhogy fogni kell az előbb kiszámolt függvényt egyenlővé tesszük nullával, tehát (1/2)(x-2)2-4,5=O, ha van benne "x"-es tag, akkor másodfokúval kell megoldani, de mivel nincs nekünk könnyebb dolgunk van.
(1/2)(x-2)2-4,5=O
(1/2)(x-2)2=4,5
(x-2)2=9
(x-2)=±3
x1=5
x2=-1

c, az adott pontokra ki kell számolni a függvény értéket, x= -2, -1, O, 1, 2, 3, ,4, 5,6-ra behelyettesítesz, és a hozzá kijött y értékek alapján tudsz grafikont rajzolni, az x2 miatt egy parabolát kell kapnod.

d, (1/2)x2≤2x+5/2
x2≤4x+5
x2-4x-5≤O másodfokúval megkeressük a zérushelyeket, ami -1 és 5, tehát az egyenlőtlenség -1 és 5 között teljesül.
Módosítva: 4 éve
0