Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
548
Egy 44 liter térfogatú gáztartály 150 atmoszféra nyomású, 300 K hőmérsékletű héliumgázt tartalmaz. Hány liter folyékony héliumot állíthatunk ebből elő, ha a folyékony hélium sűrűsége 125 kg/m3 (8,5 liter)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V = 44 liter = 0,044 `m^3`

p = 150 atm = `150*10^5` Pa

T = 300 K

n = `(p*V)/(R*T)` = `(150*10^5*0.044)/(8.314*300)` = 264.6 mol

`M_(He)` = 4 `g/(mol)`

`m_(He)` = `n*M_(He)` = `264.6*4` = 1058,4 g = 1,0584 kg

`V_(He)` = `m/rho` = `(1058.4g)/(125(g)/(dm^3))` = 8,467 `dm^3`.
0