Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves valaki segítene ebben a feladatban? Fontos lenne!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
511
Az 5-ös feladatról lenne szó.
Bárhogy számolom, mindig más eredmény jön ki. Valaki segítene megoldani a feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Sos!, százalék, 8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első mondat szerint a 60 fő 40%-a vagy kémia, vagy cselgáncs diákkör munkájában vesz részt.
60-nak a 40%-a úgy számolható ki, hogy 60*0,4 = 24
Tehát 24-en voltak valamelyik diákkör munkásai a kettő közül.
A második mondat szerint ezek negyede volt mindkettő.
24-nek a negyede 6
Tehát hatan voltak mindkét diákkörben (metszet).
A harmadik mondat szerint kémia diákkörben 12-vel voltak többen, mint cselgáncs diákkörben.
Ha a csak cselgáncs diákkörben lévőket x-szel jelöljük, a cselgáncs diákkörben összesen x+6-an voltak, míg a kémia diákkörben x+12+6-an (amiből x+12 csak kémia diákkörben volt). Na most nézzük összesen:
x (csak cselgáncs) + 6 (mindkettő) + x+12 (csak kémia) = 24 (az osztály 40%-a)
Felírva az egyenletet:
x+6+x+12=24
2x+18=24
2x=6
X=3 csak cselgáncs diákkörös (jobboldali félhold)
X+12=15 csak kémia diákkörös (baloldali félhold)
a, Kémia diákkörös összesen 15+6=21 fő vol. 21/60=0,35=35% volt már basa
b, Csak kémia diákkörös, vagy csak cselgáncs diákkörös összesen 15+3=18 fő volt. 18/60=0,3=30% volt pontosan az egyik.
c, Legfeljebb az egyik 15+3+(60-24 akik egyik sem voltak)=54fő volt. 54/60=0,9=90%
d, Olyan nyolcadikos aki csak kémia diákköri munkában vett részt, de a cselgáncs diákkör munkáját nem segítette 15 fő volt. Vagyis egy nyolcadikost kiválasztva 15/60, azaz 1:4-hez az esély hogy csak kémia diákkörös tanulót sikerül megszólitani.
1