Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgös fizika kérdésem lenne

Főoldal » Középiskola » Fizika
422
Ezt a feladatot nem értem és holnap irunk felmérőt belőlle,valaki eltudná magyarázni? Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A példából látok pár adatot, inkább írok egyet, kb hasonló a tietek is.

Mennyi lesz rendszer hőmérséklete, ha 5 liter 20 °C-os vízbe beleteszünk egy 80 °C-os vasgolyót, aminek a tömege 1 kg.

Azt nyilván látjuk hogy valahol 20 és 80 között lesz a közös hőmérséklet.

Amennyi hőt lead a vasgolyó, annyi hőt vesz fel a víz.

Szükség van még a két anyag fajhőjére. Táblázatból kikereshető

`c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

`c_(Fe)` = 0,46 `(kJ)/(kg*°C)`

Már csak a `DeltaT`-t kellene megtudnunk. A vasgolyó hőmérséklete 80 °C-ról hűl le x °C-ra, a hőmérsékletváltozás tehát 80-x.

Q = `c_(Fe)*m_(Fe)*DeltaT_(Fe)` = `4.18*1*(80-x)`

Mennyi hőt vesz fel a víz?

Itt a hőmérsékletváltozás 20-ről x-re történik, tehát `DeltaT_v` = x-20

Q = `c_v*m_v*DeltaT_v` = `4.18*5*(x-20)`

A leadott és a felvett hőmennyiség egyenlő, csinálunk belőle egy egyenletet:

`4.18*5*(x-20)=0.46*1*(80-x)`

Ott egy oldalon keresztül az egyenlet megoldása van, itt is kirészletezhetem, de nem fogom.

`20.9x-418= 36.8-0.46x`

454,8 = 21,36x

x = 21,3

A közös hőmérséklet tehát 21,3 °C lesz. Innen látszik, milyen nagy a víz hőkapacitása, egy 1 kg-os 80 °C-os vasgolyó alig több, mint 1 °C-kal növeli a hőmérsékletét.
0