Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy Vo = 720 km/h sebességgel, h= 2000 m magasan szálló repülőgépből egy m = 250 kg tömegű segélycsomagot dobnak ki.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
496
Egy Vo = 720 km/h sebességgel, h= 2000 m magasan szálló repülőgépből egy m = 250 kg tömegű segélycsomagot dobnak ki. A kidobás pontjától milyen messze ér földet a segélycsomag és mekkora a segélycsomag mozgási energiája a becsapódás pillanatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
csomag, sebesség, Repülő
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A test sebességét felbontjuk függőleges és vízszintes irányú komponensre.

A test függőlegesen megtett 2000 m-t,

`v_y = g*t` `rightarrow` `t=v_y/g`

h = `g/2*t^2` = `g/2*(v_y/g)^2` = `v_y^2/(2*g)`

`v_y` = `root()(2*g*h)` = `root()(2*10*2000)` = 200 `m/s`

t = `v_y/g` = `200/10` = 20 s

A vízszintes irányú mozgása a testnek egyenletes.

Vízszintesen a test ennyi idő alatt megtesz

s = `v_x*t` = `200*20` = 4000 m-re landol a test.

`v_x` = `v_0` = 720 `(km)/h` = 200 `(m/s)`

v = `root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(200^2+200^2)` = `200*root()(2)` = 282,84 `m/s`

`E_m` = `1/2*m*v^2` = `250/2*(200*root()(2))^2` = `10^7` J = 10 MJ.
0