Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskola fizika mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
1133
Egy lift 4,5 m/s sebességgel emelkedik. A lift felett 28,6m magasról leejtünk egy követ. Mennyi idő múlva és hol találkozik a lift a kővel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Amíg a kő megtesz x m-t, addig a lift megtesz 28,6-x m-t.

A lift x m-t megteszi `t = (28.6-x)/4.5` s alatt.

A kő a 28,6-x m-t megteszi `s = g/2*t^2` `rightarrow` `t = root()((2s)/g` = `root()((2*x)/9.81)` s alatt; ezek az idők egyenlők.

`(28.6-x)/4.5=root()((2x)/9.81)`

x-re megoldod,

x = 19,6 m; ez a kő kiindulásától számított távolság; ha a másik táv kell, akkor levonod 28,6-ből. (10 m)

Idő: `(28.6-19.6)/4.5` = 2 s múlva találkoznak.
0