Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
464
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
m, `9^(x+root()(x^2+2))-4*3^(x-1+root()(x^2+2))=69`

`x+root()(x^2+2)` = a helyettesítéssel

`9^a-4*3^(a-1)` = 69

`3^a` = b helyettesítéssel

`b^2-4/3*b-69=0`

Megoldóképlet.

`b_1` = `-23/3` = `3^a` nem lehet negatív

`b_2` = 9 = `3^a`

a = 2

`x+root()(x^2+2)` = 2

`root()(x^2+2)=2-x`

négyzetreemelés

`cancel(x^2)+2=cancel(x^2)-4x+4`

2 = -4x+4

4x = 2

x = `1/2`

Ellenőrzés!
0