Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy a = 25° hajlásszögű lejtőn egy testet állandó sebességgel húzunk először felfelé, majd lefelé

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1039
Egy a = 25° hajlásszögű lejtőn egy testet állandó sebességgel húzunk először felfelé, majd lefelé, mindkét esetben mozgás irányú erővel. Azt tapasztaljuk, hogy felfelé a testet háromszor akkora erővel kell húznunk. mint lefelé.

a) Mekkora a súrlódási együttható?
b) Mekkora hajlásszögű lejtő szükséges, ha azt akarjuk, hogy a magára hagyott test nyugalomban legyen?

Tudnátok, ebben a feladatban segíteni, hogy hogyan kellene megoldani? Köszi előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Az ábra sokat segít.

I. 3F = `m*g*sinalpha+mu*m*g*cos alpha`

II. `F+m*g*sinalpha=mu*m*g*cosalpha`

II. F = `mu*m*g*cosalpha-m*g*sinalpha`

I. `3*(mu*cancel(m)*cancel(g)*cosalpha-cancel(m)*cancel(g)*sinalpha) = cancel(m)*cancel(g)*sinalpha-mu*cancel(m)*cancel(g)*cosalpha`

`3*(mu*cosalpha-sinalpha)=sinalpha-mu*cosalpha`

`4*mu*cosalpha=2*sinalpha`

`mu=sinalpha/(2*cosalpha)` = `tanalpha/2` = `(tan25)/2` = 0,233

b,

Ha magára hagyjuk a testet, akkor:

`cancel(m)*cancel(g)*sinalpha` = `mu*cancel(m)*cancel(g)*cosalpha`

`mu=sinalpha/cosalpha` = `tan alpha` = 0,233

`alpha` = 13,12°
0