Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
920
Segítsetek légyszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1, színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb

2, oldódik, fizikailag. Igen, a halak így tudják felvenni a vízből az oxigént.

hőszennyezés: a meleg hatására, mint a gázok általában, a hőmérséklet emelkedésével egyre kevésbé oldódnak, így az oxigén is. A halak és a vizi növények kevesebb oxigénhez jutnak.

3,

A vízben - azonkívül, hogy van oldott oxigén - a vízmolekula is tartalmaz oxigént, de itt mint oxigénatom van jelen, erős kovalens kötéssel kapcsolódik a hidrogénatomhoz; illetve másodrendű hidrogénkötéssel a vízmolekula másik hidrogénatomjához.

A levegőben mint oxigénmolekula van jelen.

4,

feltételei: klorofill, fény, szén-dioxid, víz

kiindulási anyagai: szén-dioxid, víz

termékei: cukor (szénhidrát), oxigén

szavakkal:

szén-dioxid + víz (fény, klorofill) `rightarrow` szénhidrát + oxigén

Energiaváltozás szempontjából: endoterm

5,

a, 2 Ca + `O_2` `rightarrow` 2 CaO (2 mollal)

b, 4 Al + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `Al_2O_3` (`4/3` mollal)

6,

2 `H_2` + `O_2` = 2 `H_2O`

1 g hidrogén az `1/2` mol; ehhez szükséges `1/4` mol oxigén, ami `32/4` = 8 g.

C + `O_2` = `CO_2`

1 g szén az `1/12` mol; ehhez szükséges `1/12` mol oxigén, ami `1/12*32` = `2.dot(6)` g.

2 Ca + `O_2` = 2 CaO

1 g kalcium az `1/40` mol; ehhez szükséges `1/80` mol oxigén, ami `1/80*32` = 0,4 g.

`4/3` Fe + `O_2` = `2/3` `Fe_2O_3`

1 g vas az `1/56` mol; ehhez szükséges `(1/56)/(4/3)` = `3/(56*4)` mol, ami `(32*3)/(56*4)` = 0,429 g.

A kalciumhoz szükséges a legkevesebb oxigén.
0