Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Sziasztok. köszönöm aki segít!

38
1. mi az elektromos mező
2.feszültségnek mi a definicíója és az ellenmértékegysége?
3. mi az elektromos töltés, és a mértékegysége
4. mi a 3 erősség definíciója
5.mi az ellenállás definíciója,jele,mértékegysége?
6. mi az ellektromos állapot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Összefoglalás
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Bármely elektromos töltés maga körül elektromos mezőt (erőteret) hoz létre. Ha az elektromos mezőbe töltött testet helyezünk, akkor a testre erő hat.
2. Elektromos mezőben két pont között az elektromos feszültség (villamos feszültség) megadja, hogy mennyi munkát végez a mező egységnyi töltésen, míg a töltés az egyik pontból elmozdul a másikba. A feszültség jele: U. Mértékegysége: V (Volt).
3. Elektrosztatikus erőnek nevezzük. Elektrosztatikus erők vonzó vagy taszító erők közötti részecskék okozzák a töltések. Jele: Q. Mértékegysége: coulomb (ejtsd: kulomb) és ennek a jele: C.
4. Az áram erősségét az áramvezető keresztmetszetén időegység alatt áthaladó elektromos töltés nagyságával mérjük.
5. Elektromos ellenállásnak (pontosabban egyenáramú ellenállásnak, röviden ellenállásnak) nevezzük az elektromos vezető két pontjára kapcsolt feszültség és a vezetőn áthaladó áram erősségének a hányadosaként értelmezett fizikai mennyiséget. Mértékegysége: ohm.
6. A testek eredendően elektromosan semlegesek, mert ugyanannyi pozitív és negatív töltés található bennük. Az elektromosan semleges töltésű testben az elektronok és protonok száma megegyezik. Amikor dörzsölés hatására feltöltődnek, a dörzsölés következtében megváltozik az elektronok száma. Amennyiben megnövekszik, elektron többlet jön létre, ekkor a test negatív töltésűvé válik. Ha az elektronok száma csökken, elektron hiány alakul ki, ami pozitív töltést eredményez.

Utóirat: Azt javaslom tanuld meg az elektromos alapjelenségek témáját. Az elektrosztatikai jelenségektől az áram hatásaiig.
Utána már ha visszanézed a kérdéseket akkor már fejből is tudod a kérdésekre a
választ. Jó tanulást!
Remélem tudtam segíteni!
Blanka


Módosítva: 6 napja
0