Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. köszönöm aki segít!

262
1. mi az elektromos mező
2.feszültségnek mi a definicíója és az ellenmértékegysége?
3. mi az elektromos töltés, és a mértékegysége
4. mi a 3 erősség definíciója
5.mi az ellenállás definíciója,jele,mértékegysége?
6. mi az ellektromos állapot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Összefoglalás
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Bármely elektromos töltés maga körül elektromos mezőt (erőteret) hoz létre. Ha az elektromos mezőbe töltött testet helyezünk, akkor a testre erő hat.
2. Elektromos mezőben két pont között az elektromos feszültség (villamos feszültség) megadja, hogy mennyi munkát végez a mező egységnyi töltésen, míg a töltés az egyik pontból elmozdul a másikba. A feszültség jele: U. Mértékegysége: V (Volt).
3. Elektrosztatikus erőnek nevezzük. Elektrosztatikus erők vonzó vagy taszító erők közötti részecskék okozzák a töltések. Jele: Q. Mértékegysége: coulomb (ejtsd: kulomb) és ennek a jele: C.
4. Az áram erősségét az áramvezető keresztmetszetén időegység alatt áthaladó elektromos töltés nagyságával mérjük.
5. Elektromos ellenállásnak (pontosabban egyenáramú ellenállásnak, röviden ellenállásnak) nevezzük az elektromos vezető két pontjára kapcsolt feszültség és a vezetőn áthaladó áram erősségének a hányadosaként értelmezett fizikai mennyiséget. Mértékegysége: ohm.
6. A testek eredendően elektromosan semlegesek, mert ugyanannyi pozitív és negatív töltés található bennük. Az elektromosan semleges töltésű testben az elektronok és protonok száma megegyezik. Amikor dörzsölés hatására feltöltődnek, a dörzsölés következtében megváltozik az elektronok száma. Amennyiben megnövekszik, elektron többlet jön létre, ekkor a test negatív töltésűvé válik. Ha az elektronok száma csökken, elektron hiány alakul ki, ami pozitív töltést eredményez.

Utóirat: Azt javaslom tanuld meg az elektromos alapjelenségek témáját. Az elektrosztatikai jelenségektől az áram hatásaiig.
Utána már ha visszanézed a kérdéseket akkor már fejből is tudod a kérdésekre a
választ. Jó tanulást!
Remélem tudtam segíteni!
Blanka


Módosítva: 2 éve
0