Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fiziológiás oldat tömeg%-a

Főoldal » Középiskola » Kémia
1059
Azt a nátrium-klorid (NaCl) oldatot, amely a vérrel izotóniás (ozmózisnyomása megegyezik a normál vérével, 7,6x10⁵ Pa 37 °C-on), fiziológiás oldatnak nevezzük. Hány tömegszázalékos NaCl-ra a fiziológiás oldat? A híg NaCl oldat sűrűsége vehető 1 g/cm³-nek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Pi` = `c*R*T`

`Pi` = `7.6*10^5` Pa

R = 8.314 `(J/(mol*K)`

T = 37 °C = 310 K

c = `Pi/(R*T)` = `(7.6*10^5)/(8.314*310)` = 294,9 `(mol)/m^3` = 0,294 `(mol)/(dm^3)`. Ez az összion-koncentrációt jelenti, mivel a NaCl-oldatban vannak `Na^+`-ionok és `Cl^-`-ionok, ezért a valódi NaCl-koncentráció ennek a fele, vagyis `0.294/2` = 0,147 `(mol)/(dm^3)`.

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0,147 mol NaCl, aminek a tömege `0.147*58.5` = 8,625 g

1000 g oldatban van 8,625 g NaCl

100 g oldatban van `1000/100*8.625` = 0,8625 g NaCl

A fiziológiás sóoldat 0,8625 tömeg%-os.
1