Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
425
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + `H_2O`

1 mol acetilénhez szükséges 2,5 mol oxigén

100 `cm^3` acetilénhez szükséges `100*2.5` = 250 `cm^3` oxigén.

Kiindultunk 2000 `cm^3` levegőből, amiben van `2000*0.8` = 1600 `cm^3` nitrogén és 400 `cm^3` oxigén.

Elreagált 250 `cm^3` oxigén, a végső elegyben van 400-250 = 150 `cm^3` oxigéngáz és 1600 `cm^3` nitrogéngáz, összesen a végén marad 1600+150 = 1750 `cm^3` gázelegy.

A reakcióban keletkezik még `CO_2`.

1 mol acetilén elégetésekor keletkezik 2 mol `CO_2`

100 `cm^3` acetilénből keletkezik 200 `cm^3` `CO_2`

Ennyivel több lesz a KOH-os átmosás előtt a térfogat; az átmosás előtt tehát `1750+200` = 1950 `cm^3` az elegy térfogata.
1