Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
392
Mellékeltem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2˙ṙightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

1 mol butánhoz szükséges 6,5 mol oxigén

35 `cm^3` butánhoz szükséges `35*6.5` = 227,5 `cm^3` oxigén.

100 `cm^3` levegőben van 20 `cm^3` oxigén

mennyi levegőben van 227,5 `cm^3` oxigén?

x = `227.5/20*100` = 1137,5 `cm^3` levegőre van szükség.

A maradék legyen csak a nitrogéngáz, ami 1137,5-227,5 = 910 `cm^3`; ez a végső maradék.

A KOH-os átveztés előtt még lesz az elegyben `CO_2` is.

1 mol bután elégetésekor keletkezik 4 mol `CO_2`

35 `cm^3` bután elégetésekor keletkezik `35*4` = 140 `cm^3` `CO_2`

A KOH-os átmosás előtt a térfogat 140+910 = 1050 `cm^3`.
1