Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek nagyon sürgős!

Főoldal » Középiskola » Fizika
644
Egy ember evez egy csónakban a folyón felfelé. Átmegy egy híd alatt, amikor a csónakból a vízbe esik az üdítősüvege. Az üveg a víz felszínén úszik. Az ember csak húsz perc múlva veszi észre, hogy nincs meg az üveg. Visszafordul, és a vízhez képest ugyanakkora sebességgel evez az üveg után. Amikor az üveget utoléri, akkor egy kilométerre vannak a híd alatt. Mekkora a folyó sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
2x20 perc, mert 20 perc után vette észre, és amíg visszaevez, az is 20 perc
40 perc alatt - 1 kilométer
40x1,5 perc alatt - 1x1,5 kilométer
60 perc (egy óra) alatt - 1,5 kilométer
Tehát 1,5 km/h a folyó sebessége.
Légyszi, jelöld megoldásnak! Köszi!
Módosítva: 4 éve
0


`v_(cs)` a csónak sebessége; `v_f` a folyó sebessége

20 percig (1200 s-ig) haladt `v_(cs)-v_f` sebességgel, megtett:

`1200*(v_(cs)-v_f)` m utat.

Megfordul, visszafelé halad `v_(cs)+v_f` sebességgel. Ezzel a sebességgel megtett `1200*(v_(cs)-v_f)+1000` m utat. A teljes utat ugyanannyi idő alatt tette meg, mint az üveg. Az üveg 1 km utat `v_f` sebességgel tette meg. Az üveg úszási ideje `1000/v_f` s.

A csónakos mozgási ideje: `1200+(1200*(v_(cs)-v_f)+1000)/(v_(cs)+v_f)`

Ezek egyenlők.

`1000/v_f` = `1200+(1200*(v_(cs)-v_f)+1000)/(v_(cs)+v_f)`

`1000*(v_(cs)+v_f)/v_f` = `1200*(v_(cs)+v_f)+1200*(v_(cs)-v_f)+1000`

`(1000*v_(cs)+1000*v_f)/v_f` = `1200*v_(cs)+cancel(1200*v_f)+1200*v_(cs)-cancel(1200*v_f)+1000`

`1000*v_(cs)+cancel(1000*v_f)` = `2400*v_(cs)*v_f+cancel(1000*v_f)`

`1000*v_(cs)` = `2400*v_(cs)*v_f` /:`2400*v_(cs)`

`v_f` = `1000/2400` = `5/12` `m/s` (`0.41dot(6)` `m/s`)

A folyó sebessége tehát `0.41dot(6)` `m/s`.
0