Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
451
Ha egy ásóra testsúlyunkkal ránehezedünk, az mélyen a talajba süllyed. Hasonlítsd össze a nyomást az ásó 5 cm2-es élére nehezedéskor,
illetve két lábon állás esetén! Az ember tömege 60 kg, egy talpfelülete 1 dm2-es.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
F = `m*g` = `60kg*10m/s^2` = 600 N

Ásó esetén:

`A_á` = 5 `cm^2` = 0,0005 `m^2`

p = `F/A_á` = `(600N)/(0.0005m^2)` = 1 200 000 Pa

Két láb esetén:

`A_l` = `2*1dm^2` = 2 `dm^2` = 0,02 `m^2`

`p_l` = `F/A_l` = `(600N)/(0.02m^2)` = 30 000 Pa
0