Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy?

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az előállítandó gázelegy:

`V_C` = 1 `m^3`

`p_C` = `10*101325` Pa

`T_C` = 550 °C = 823 K

`n_C` = `(p_C*V_C)/(R*T_C)` = `(10*101325*1)/(8.314*823)` = 148 mol

Ebben az elegyben van `3/4*148` = 111 mol hidrogén és 148-111 = 39 mol nitrogéngáz.

Az A gázban csak hidrogéngáz van, a B gázban 1:1 hidrogén:nitrogén. A B gázból fedezzük a nitrogénmennyiséget:

`n_B` = `2*n_(N_2)` = `2*39` = 78 mol

`p_B` = 2.4*101325 = 253313 Pa

`T_B` = 20 °C = 293 K

`V_B` = `(n_B*R*T_B)/p_B` = `(78*8.314*293)/253313` = 0,75 `m^3`

Ebben a gázban már van 39 mol hidrogéngáz, szükségünk van még 111-39 = 72 mol hidrogéngázra.

`n_A` = 72 mol

`p_A` = 790 Torr = `790*133.32` = 105325 Pa

`T_A` = 20 °C = 293 K

`V_A` = `(n_A*R*T_A)/p_A` = `(72*8.314*293)/105325` = 1,67 `m^3`

A kiindulási térfogatok: A: 1,67 `m^3` és B: 0,75 `m^3`.
1