Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
497
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`cm^3`-ek helyett gázok esetén lehet mólokkal számolni.

`C_xH_y` + `(x+y/4)` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

15 mol szénhidrogént égetünk el. A `CO_2` és a felesleg `O_2` mennyisége 42,5 mol; az elnyeletés után csak az oxigénfelesleg marad, ami 12,5 mol. A többi a `CO_2`, ami 42,5-12,5 = 30 mol

Az elreagált oxigén mennyisége 50-12,5 = 37,5 mol.

15 mol szénhidrogén elégetésekor reagált 37,5 mol `O_2` és keletkezett 30 mol `CO_2`.

1 mol szénhidrogén elégetésekor reagált `1/15*37.5` = 2,5 mol oxigén és keletkezett `1/15*30` = 2 mol `CO_2`

x = 2

`x+y/4` = 2,5

`2+y/4=2.5`

`y/4=1/2`

y = 2

Az elégetett szénhidrogén összegképlete `C_2H_2`, ez pedig az acetilén.
1