Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
467
Sziasztok! Légyszi segítsetek nekem. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kerékpártúrás feladat:

A 3. napon a `1/5` = `2/10` = 20 %

A 2. napon 30 %.

Az 1. napon: 100-(20+30) = 50 %,

50 % felel meg 25 km-nek.

40 % megfelel `40/50*25` = 20 km-nek.

30 % megfelel `30/50*25` = 15 km-nek.

Táblázat:

1. nap út (km): 25

1. nap %: 50

2. nap út (km): 15

2. nap %: 30

3. nap út (km): 10

3. nap %: 20


szöges:

`2*gamma+delta` = 180°

`gamma` = `(180-delta)/2` = `(180-110)/2` = 35°

A nagy háromszög egyenlőszárú.

`2*alpha+(gamma+delta)` = 180°

`alpha` = `(180-(gamma+delta))/2` = `(180-(110+35))/2` = 17,5°

Van egy szög, ami nincs jelölve, azt is számoljuk ki (legyen `zeta`):

`zeta` = `180-(alpha+delta)` = `180-(17.5+110)` = 52,5°

`2*beta+zeta` = 180°

`beta` = `(180-zeta)/2` = `(180-52.5)/2` = 63,75°

`alpha+beta+epsilon` = 180°

`epsilon` = `180-(alpha+beta)` = `180-(17.5+63.75)` = 98,75°

`alpha/gamma` = `17.5/35` = `1/2`

8,

I. e+m = 90

II. e = m+f

III. e+f = 78

I.: m = 90-e

III: f = 78-e

II.: e = I. + III. = (90-e)+(78-e) = 168-2e

3e = 168

e = `168/3` = 56-an laknak az első emeleten

I. m = 90-e = 90-56 = 34-en laknak a második emeleten

III.: f = 78-e = 78-56 = 22-en laknak a földszinten


Nagymamás feladat:

Az unokák életkorát könnyen ki tudjuk számolni. Ha tudjuk az átlagéletkorukat és hogy a különbség ugyanannyi, akkor az biztos, hogy a középső unoka életkora 13 év, és `pm3` illetve `pm6` a maradék négy életkora.

Az unokák tehát: 7, 10, 13, 16 és 19 évesek. Az unokák összesen tehát `5*13` = 65 évesek.

Legyen a nagymama életkora x év, a nagypapáé x+2 év.

A teljes átlagéletkorra felírhatunk egy egyenletet:

`(x+(x+2)+65)/7` = 29

2x+67 = `7*29` = 203

2x = `203-67 = 136

x = `136/2` = 68

A nagymama tehát 68 éves, a nagypapa 68+2=70 éves; az unokákat pedig már kiszámoltuk.
1